Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(48)
Forma i typ
Książki
(45)
Publikacje popularnonaukowe
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Poradniki i przewodniki
(5)
Audiobooki
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(121)
wypożyczone
(12)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia 19 (Meissnera 5)
(6)
Wypożyczalnia 90 (Rozłucka 11a)
(6)
Wypożyczalnia 40 (Paca 46)
(11)
Wypożyczalnia BD 47 (Paca 46)
(4)
Wypożyczalnia 18 (Grochowska 118)
(4)
Wypożyczalnia 24 (Grochowska 279)
(3)
Wypożyczalnia BD 16 (Walewska 7a)
(3)
Wypożyczalnia BD67 (Abrahama 10)
(3)
Wypożyczalnia 3 (Waszyngtona 2b)
(14)
Wypożyczalnia 44 (Jana Nowaka-Jeziorańskiego 24)
(8)
Wypożyczalnia 78 (Majdańska 5)
(6)
Wypożyczalnia KM (Meissnera 5)
(1)
Wypożyczalnia BD 55 (Egipska 7)
(5)
Wypożyczalnia 62 (Egipska 7)
(6)
Wypożyczalnia 89 (Grochowska 202)
(3)
Wypożyczalnia 100 (Zwycięzców 46)
(6)
Wypożyczalnia 66 (Angorska 14)
(5)
Wypożyczalnia 92 (Biskupia 50)
(7)
Wypożyczalnia 94 (Meksykańska 3)
(13)
Wypożyczalnia BD 45 (Meksykańska 3)
(1)
Czytelnia Naukowa Magazyn (Meissnera 5)
(10)
Wypożyczalnia BD 34 (Jana Nowaka-Jeziorańskiego 24)
(1)
Grochoteka (ul. Grochowska 297)
(10)
Autor
Bockenheim Krystyna (1935- )
(2)
Bruce Bryan
(2)
Chojnowski Karol
(2)
Fort Matthew (1947- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Kleszcz Ewa
(2)
Applebaum Anne (1964- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
BAREISS HERMANN
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baranowski Krzysztof (1938- )
(1)
Bender Anna
(1)
Black Maggie (1921- )
(1)
Booth Michael
(1)
Brennan Georgeanne (1943- )
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
DeWitt Dave (1944- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967-)
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Fernández-Armesto Felipe (1950- )
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Gottwald Franz-Theo)
(1)
Granville Adam
(1)
Gęsicka Anna
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kalniņa Irma (1950- )
(1)
Kolmer Lothar
(1)
Kozłowska Katarzyna
(1)
Kruś Stefan
(1)
Kłodecki Mateusz
(1)
Le Faye Deirdre
(1)
Loreau Dominique
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Markiewicz Kinga
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Mosler Layne
(1)
Nałęcz-Jawecka Aleksandra (1985- )
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Pragłowska Anna
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Pētersons Reinis (1981- )
(1)
Rabsztyn Magdalena
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Sawicka Ewa
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Spence Charles
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Swieżawski Stefan (1907-2004)
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wieczorek Aneta
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Wolff Inge
(1)
Wołkanowska Genowefa
(1)
Wołkanowska-Kołodziej Ewa (1983- )
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zak Zuza (1979- )
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łubiński Daniel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(13)
2010 - 2019
(21)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
Kraj wydania
Polska
(48)
Język
polski
(48)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(3)
Dzieci
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Literatura amerykańska
(10752)
Literatura polska
(10282)
Powieść obyczajowa
(7399)
Literatura dziecięca
(6904)
Literatura angielska
(6892)
Kultura stołu
(-)
Język angielski
(5537)
Literatura młodzieżowa
(4069)
Powieść przygodowa
(2597)
Kobieta
(2586)
Powieść amerykańska
(2382)
Powieść sensacyjna
(2358)
Literatura francuska
(2202)
Fantastyka
(2052)
Zwierzęta
(2015)
Psychologia
(1689)
Rodzina
(1668)
Kryminał
(1598)
Przyjaźń
(1598)
Powieść psychologiczna
(1524)
Powieść angielska
(1476)
Historia Polski
(1474)
Bajka
(1431)
Literatura niemiecka
(1408)
Fantasy
(1382)
Filozofia
(1374)
Opracowanie literackie
(1371)
Medycyna
(1366)
Dzieci
(1360)
Literatura rosyjska
(1316)
Powieść polska
(1277)
Poezja
(1221)
Miłość
(1186)
Powieść historyczna
(1154)
Poezja polska
(1149)
Tajemnica
(1045)
Poradnik
(1018)
Relacje międzyludzkie
(972)
Opowiadania
(939)
Religia
(934)
Magia
(923)
Uczucia
(906)
Powieść
(903)
Krytyka literacka
(899)
Dziecko
(885)
Nastolatki
(881)
Sztuka
(842)
Boże Narodzenie
(814)
Historia
(796)
Socjologia
(792)
Język polski
(778)
Śledztwo i dochodzenie
(774)
Matematyka
(763)
Kultura
(750)
Powieść kryminalna
(749)
Język niemiecki
(746)
Romans historyczny
(742)
Dramat
(732)
Język hiszpański
(725)
Romans współczesny
(718)
Ekonomia
(717)
Zoologia
(716)
II wojna światowa (1939-1945)
(713)
Malarstwo
(712)
Polityka
(709)
Pisarze polscy
(702)
Harlequin
(701)
Literatura włoska
(697)
Biografia
(695)
Polska
(695)
Żydzi
(695)
Gramatyka
(691)
Zabójstwo
(684)
Język francuski
(667)
Horror
(659)
Wspomnienia
(655)
Podróże
(653)
Dziewczęta
(650)
Literatura hiszpańska
(650)
Rodzeństwo
(637)
Muzyka
(636)
Psy
(629)
Koty
(620)
Opowiadanie dziecięce
(606)
Fizyka
(604)
Nauka
(596)
Komiks
(586)
Biografia literacka
(571)
Słownictwo
(566)
Romans
(558)
Życie codzienne
(551)
Biografia indywidualna
(547)
Powieść rosyjska
(547)
Czytanie
(537)
Przyroda
(532)
Wychowanie w rodzinie
(527)
Przestępczość zorganizowana
(526)
Powieść kanadyjska
(518)
Język angielski dla dzieci
(501)
Chrześcijaństwo
(489)
Wychowanie
(489)
Temat: czas
1601-1700
(2)
1701-
(2)
1801-
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Włochy
(3)
Świat
(2)
Berlin (Niemcy)
(1)
Buenos Aires (Argentyna)
(1)
Francja
(1)
Gotowanie
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Prowansja (Francja)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(12)
Opracowanie
(6)
Poradnik
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Audiobooki
(2)
Esej
(2)
Literatura podróżnicza angielska
(2)
Anegdoty
(1)
Antologia
(1)
Encyklopedie
(1)
Felieton
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Literatura polska
(1)
Literatura włoska
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Reportaż angielski
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Historia
(8)
Kulinaria
(7)
Edukacja i pedagogika
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
48 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świat na talerzu / Krzysztof Baranowski [et al.] ; pomysł i oprac. tekstów Beata Pawlikowska - Warszawa : G+J RBA, 2004. - 205, [1] s. : fot. (gł. kolor.), portr. ; 22 cm.
(Za Horyzontem)
Zbiór fascynujących opowiadań o doświadczeniach kulinarnych znanych polskich podróżników i odkrywców. Opisują oni swoje niezwykłe doświadczenia związane z egzotycznymi potrawami, które przyszło im jeść w odległych zakątkach świata, ale nie tylko... Z opowieści naszych autorów przebija też nostalgia za polskim barszczem, razowcem i świeżutką mizerią. Jak smakują pieczone mrówki, hamburger z krokodyla, świeży szpik z kości karibu? Jak przyrządzić najsmaczniejsze karaluchy? Jaki był ulubiony koktajl Ernesta Hemingwaya? Co Szwedzi dodają do klusek? Odpowiedzi na te pytania i egzotyczne przepisy można znaleźć w książce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 910.4 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 910.4 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 910.4 GROCHOTEKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] strony : ilustracje (głównie kolorowe), fotografie, 2 mapy, portrety ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 16 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
06-15 maj 2024 r - Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 19 oraz Bibliotece nr 2 (ul. Meissnera 5) będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru (skontrum). Najbliższe filie: Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 44 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 34 (ul. Nowaka-Jeziorańskiego 24), Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 110 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 67 (ul. Abrahama 10), Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 62 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 55 (ul. Egipska 7). Przepraszamy za utrudnienia.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) CZ (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Rewers (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wydanie 2. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1999. - 218, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. FV-59477 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bieguny)
Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, a przy tym poznać tajemnice, znane tylko nielicznym mieszkańcom Zachodu. W towarzystwie zwariowanej rodziny podróżuje ─ korzystając m.in. z superszybkiego pociągu pocisku Shinkansen ─ od wysuniętej najdalej na północ, ogromnej wyspy Hokkaido przez tętniące życiem metropolie, jak Tokio i Osaka, po leżącą na uboczu, różniącą się od reszty kraju Okinawę. Po drodze dowiaduje się, skąd biorą siłę zawodnicy sumo, odkrywa sekret nadzwyczajnej długowieczności Japończyków, robi masaż najdroższym krowom świata i poi je piwem, zdradza, jak polubić surową rybę i jak powinno smakować perfekcyjne sushi, a ponadto je obiad w najlepszej restauracji w kraju w towarzystwie mistrza tamtejszej kuchni i przekonuje się, jakie korzyści może przynieść tradycyjna japońska dieta. Z rzeczy mniej przyjemnych ─ jest świadkiem masowej rzezi fugu, ma uraz po spotkaniu z gigantycznymi krabami, lekkomyślnie podejmuje się pokazu gotowania dla pań z socjety Kioto, który skutkuje katastrofą, a najsłynniejszym gwiazdom japońskiej telewizji zadaje nieopacznie pytanie: ┬Kim wy jesteście?├. Co Japończycy wiedzą o jedzeniu? Okazuje się, że być może więcej niż ktokolwiek na świecie¬
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 GROCHOTEKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: A pig in Provence : good food and simple pleasures in the south of France.
Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia. Jej żywe, pełne smakowitych przepisów i lokalnego kolorytu wspomnienia oddają bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autorką zaglądamy do garnków, ogrodów, lasów i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwszą bouillabaisse. To czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji i wszystkich tych, których choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Francja (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: A taste of history : the stories behind our favourite foods.
Jaka przyprawa była cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji? Podróż śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie. Autor opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami...
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
06-15 maj 2024 r - Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 19 oraz Bibliotece nr 2 (ul. Meissnera 5) będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru (skontrum). Najbliższe filie: Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 44 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 34 (ul. Nowaka-Jeziorańskiego 24), Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 110 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 67 (ul. Abrahama 10), Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 62 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 55 (ul. Egipska 7). Przepraszamy za utrudnienia.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bieguny)
Tyt. oryg.: A taste of history : the stories behind our favourite foods.
Jaka przyprawa była cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji? Oto podróż śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie. Autor poszukuje źródeł czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Oto historia kultury stołowania się z przyprawami, warzywami które od wieków tworzą smaki i kultury narodow i państw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 GROCHOTEKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
O tym, że Leonardo da Vinci tworzył jedne z największych dzieł sztuki, wiedzą wszyscy. W swojej epoce był znany także dzięki organizowanym przez siebie na dworze Sforzów w Mediolanie niezwykłym widowiskom teatralnym i ucztom. W tej niezwykłej książce czytelnik znajdzie też fascynujące ciekawostki, ilustracje, oryginalne przepisy mistrzów kuchni z okresu renesansu oraz współczesne adaptacje tych przepisów, w tym przepis na sos sałatkowy samego Leonarda da Vinci. Książka ta analizuje historię i miejsce kuchni włoskiej od renesansu po dzień dzisiejszy oraz przedstawia źródła kulinarnych triumfów Leonarda da Vinci.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
06-15 maj 2024 r - Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 19 oraz Bibliotece nr 2 (ul. Meissnera 5) będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru (skontrum). Najbliższe filie: Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 44 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 34 (ul. Nowaka-Jeziorańskiego 24), Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 110 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 67 (ul. Abrahama 10), Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 62 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 55 (ul. Egipska 7). Przepraszamy za utrudnienia.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
BP
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. FV-61444 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 GROCHOTEKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
06-15 maj 2024 r - Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 19 oraz Bibliotece nr 2 (ul. Meissnera 5) będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru (skontrum). Najbliższe filie: Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 44 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 34 (ul. Nowaka-Jeziorańskiego 24), Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 110 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 67 (ul. Abrahama 10), Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 62 oraz Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 55 (ul. Egipska 7). Przepraszamy za utrudnienia.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. FV-41237 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk ; redakcja Aneta Wieczorek. - Wydanie 1. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy Michał Koliński, 2021. - 164 strony : faksymilia, fotografie, portrety, rysunki ; 24 cm.
(Książki dla Ludzi Ciekawych)
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 SEKRETY (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. FV-60829 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) Włochy (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Życie Jest Piękne ; t. 33)
Matthew Fort rusza vespą po kraju włoskich smakoszy. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki włoskiej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 R Życie (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy ; 34 cm.
Tytuł oryginału: "On va déguster la France" 2017.
Na okładce: wszystko o kuchni francuskiej.
Skąd właściwie pochodzą tosty francuskie? Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Do jakich cukierków miał słabość Asterix? W książce "Francja na talerzu" znajdziesz wszystko, co warto wiedzieć o kulinarnej Francji, która zachwyca mnogością smaków i sprawia, że każdy posiłek jest doznaniem kulinarnym najwyższych lotów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 GROCHOTEKA (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej