Gotowanie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia 44 (Jana Nowaka-Jeziorańskiego 24)
(1)
Wypożyczalnia 92 (Biskupia 50)
(1)
Autor
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Japonia
(1)
Japończycy
(1)
Kultura stołu
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4096)
Stany Zjednoczone (USA)
(882)
Warszawa
(857)
Wielka Brytania
(801)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(765)
Gotowanie
(-)
Rosja
(487)
Europa
(440)
Niemcy
(406)
Londyn (Wielka Brytania)
(392)
Francja
(364)
Stany Zjednoczone
(289)
ZSRR
(284)
Chiny
(261)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(249)
Anglia (Wielka Brytania)
(247)
Japonia
(238)
Włochy
(234)
Paryż (Francja)
(225)
Kraków (woj. małopolskie)
(220)
Ukraina
(213)
Afryka
(187)
Indie
(154)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(148)
Szwecja
(138)
Grecja
(129)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(129)
Azja
(116)
Hiszpania
(116)
Łódź (woj. łódzkie)
(103)
Rzym
(98)
Egipt
(96)
Świat
(94)
Syberia (Rosja)
(91)
Izrael
(90)
Australia
(89)
Gdańsk (woj. pomorskie)
(89)
Europa Środkowo-Wschodnia
(83)
Meksyk
(83)
Mazury
(81)
Irlandia
(79)
Norwegia
(79)
Turcja
(79)
Śląsk
(78)
Bliski Wschód
(76)
Podlasie
(75)
Czechy
(74)
Starożytny Rzym
(74)
Berlin (Niemcy)
(73)
Rzym (Włochy)
(73)
Kanada
(68)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(68)
Bieszczady (góry)
(67)
Afganistan
(66)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(66)
Szkocja (Wielka Brytania)
(66)
Austria
(62)
Litwa
(62)
Zakopane (woj. małopolskie)
(59)
Szwajcaria
(57)
Mazowsze
(56)
Rumunia
(55)
Ameryka Południowa
(54)
Toskania (Włochy)
(54)
Barcelona (Hiszpania)
(53)
Kalifornia (Stany Zjednoczone ; stan)
(52)
Starożytna Grecja
(51)
Iran
(49)
Szczecin (woj. zachodniopomorskie)
(48)
Węgry
(48)
Praga (Czechy)
(47)
Wielkopolska
(46)
Lwów (Ukraina)
(45)
Wilno (Litwa)
(44)
Białoruś
(43)
Florencja (Włochy)
(43)
Starożytny Egipt
(43)
Zabór rosyjski
(43)
Korea Północna
(42)
Wenecja (Włochy)
(42)
Wołyń (Ukraina)
(42)
Ameryka Łacińska
(41)
Brazylia
(41)
Holandia
(41)
Kenia
(41)
Moskwa (Rosja)
(41)
Tybet (Chiny)
(41)
Dania
(40)
Gruzja
(40)
Watykan
(39)
Teksas (Stany Zjednoczone ; stan)
(38)
Ameryka Północna
(37)
Los Angeles (Stany Zjednoczone, stan Kalifornia)
(37)
Mongolia
(37)
Portugalia
(37)
Tatry (góry)
(37)
Argentyna
(36)
Górny Śląsk
(36)
Antarktyda
(35)
Korea Południowa
(35)
Podhale
(35)
Gatunek
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej