Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(298)
Forma i typ
Książki
(290)
Poradniki i przewodniki
(255)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(16)
Publikacje popularnonaukowe
(16)
Audiobooki
(4)
Proza
(4)
Filmy i seriale
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(307)
wypożyczone
(109)
nieokreślona
(6)
Placówka
Wypożyczalnia 19 (Meissnera 5)
(9)
Wypożyczalnia BD 2 (Meissnera 5)
(3)
Wypożyczalnia 90 (Rozłucka 11a)
(10)
Wypożyczalnia 40 (Paca 46)
(19)
Wypożyczalnia BD 47 (Paca 46)
(7)
Wypożyczalnia BD 42 (Biskupia 50)
(8)
Wypożyczalnia 18 (Grochowska 118)
(18)
Wypożyczalnia 24 (Grochowska 279)
(4)
Wypożyczalnia BD 16 (Walewska 7a)
(3)
Wypożyczalnia 110 (Abrahama 10)
(13)
Wypożyczalnia BD67 (Abrahama 10)
(5)
Wypożyczalnia 3 (Waszyngtona 2b)
(44)
Wypożyczalnia 44 (Jana Nowaka-Jeziorańskiego 24)
(53)
Wypożyczalnia 78 (Majdańska 5)
(15)
Wypożyczalnia KM (Meissnera 5)
(3)
Wypożyczalnia BD 55 (Egipska 7)
(7)
Wypożyczalnia 62 (Egipska 7)
(12)
Wypożyczalnia 89 (Grochowska 202)
(16)
Wypożyczalnia 100 (Zwycięzców 46)
(9)
Wypożyczalnia 66 (Angorska 14)
(13)
Wypożyczalnia 92 (Biskupia 50)
(25)
Wypożyczalnia 94 (Meksykańska 3)
(45)
Wypożyczalnia BD 45 (Meksykańska 3)
(5)
Czytelnia Naukowa Magazyn (Meissnera 5)
(19)
Wypożyczalnia Zbiorów Obcojęzycznych (Jana Nowaka-Jeziorańskiego 24)
(6)
Wypożyczalnia BD 34 (Jana Nowaka-Jeziorańskiego 24)
(4)
Grochoteka (ul. Grochowska 297)
(47)
Autor
Kieżun Bartek (1976- )
(7)
Lewandowska Agata
(6)
Makarowska Magdalena
(6)
Musiałowska Dominika
(6)
Szczepanowska Anna T
(6)
Durnowska Małgorzata
(5)
Green Fern
(5)
Rooney Deirdre
(5)
Zasuwa Iwona
(4)
Żak Aleksandra
(4)
Drukort Magdalena
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Korkosz Michał
(3)
Adamska Elżbieta
(2)
Art Piotr
(2)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Borzobohata-Sawicka Maria
(2)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(2)
Cramm Dagmar von (1955- )
(2)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Ekstedt Niklas (1978- )
(2)
Ennart Henrik (1960- )
(2)
Fuhrman Joel
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Górska Agnieszka (1973- )
(2)
Jatowska Magdalena
(2)
Kimbell Katy (1973- )
(2)
Kosior Filip (1992- )
(2)
Loftus David
(2)
Loroch Paweł (1979- )
(2)
MacNaughton Wendy
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Nosrat Samin (1979- )
(2)
Pawlak Renata
(2)
Podrez-Siama Ewelina (1987- )
(2)
Pritchard David
(2)
Płaczek Paweł
(2)
Stein Rick
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Sturis Dionisios (1983- )
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Teperek Agata
(2)
Ullenka
(2)
Urban Viola
(2)
Wasiliev Amelia
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Wójciak Dominika
(2)
Ługowska Ewa
(2)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Allen Francesca
(1)
Allman Howard
(1)
Anderson Ed
(1)
Andrzejewski Przemysław
(1)
Anger Joanna
(1)
Antoniak Bartosz
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Atkinson Catherine
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bareła Malwina
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Batylda Marcin
(1)
Berdak Jarosław Roger
(1)
Berg Thomas Reinertsen (1971- )
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bielecka Justyna
(1)
Biller Rudolf
(1)
Bingemer Susanna
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Blasco Gimeno Mercedes
(1)
Bodin Hélène (1960- )
(1)
Bokła Artu.r
(1)
Bokła Artur
(1)
Borawska Flavia
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(1)
Boutenko Victoria (1955- )
(1)
Bracht Petra (1956- )
(1)
Bremzen Anya von
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Broekere Hanna de
(1)
Brooks Felicity
(1)
Brown Abigail
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bucholz Dinah
(1)
Bui Andrew
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Bunk Martyna
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Cacciola Grazia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(178)
2010 - 2019
(104)
2000 - 2009
(13)
Okres powstania dzieła
2001-
(271)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(288)
Wielka Brytania
(4)
Stany Zjednoczone
(2)
nieznany (0)
(1)
Język
polski
(287)
angielski
(6)
nieznany (po)
(3)
Odbiorca
Dzieci
(16)
9-13 lat
(13)
6-8 lat
(11)
Rodzice
(5)
Dorośli
(4)
Młodzież
(2)
0-5 lat
(1)
18+
(1)
Kelnerzy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(34)
Film angielski
(3)
Literatura angielska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura włoska
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(60)
Potrawy dietetyczne
(26)
Kucharstwo
(23)
Gotowanie
(18)
Kuchnia wegańska
(16)
Kuchnia wegetariańska
(16)
Dietetyka
(15)
Potrawy jarskie
(15)
Insulinooporność
(14)
Ciasta
(13)
Desery
(12)
Kuchnia polska
(12)
Dieta bezglutenowa
(11)
Leczenie dietą
(11)
Odżywianie
(11)
Kuchnia włoska
(10)
Potrawy
(9)
Zdrowy styl życia
(8)
Kuchnia regionalna
(7)
Kulinaria
(7)
Kultura stołu
(7)
Potrawy szybkie i łatwe
(7)
Przepisy kulinarne
(7)
Weganizm
(7)
Zupy
(7)
Dieta bezmleczna
(6)
Słodycze
(6)
Zdrowe żywienie
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Żywność ekologiczna
(6)
Cukrzyca
(5)
Ekologiczny styl życia
(5)
Kuchnia francuska
(5)
Posiłki na wynos
(5)
Potrawy dla dzieci
(5)
Warzywa
(5)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Dieta oczyszczająca
(4)
Dieta odchudzająca
(4)
Gastronomia
(4)
Kuchnia grecka
(4)
Makaron
(4)
Potrawy mięsne
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Zero Waste
(4)
Żywność
(4)
Ajurweda
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dieta paleo
(3)
Dieta pudełkowa
(3)
Dzieci
(3)
Fermentacja
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Kanapki i przekąski
(3)
Koktajle
(3)
Kuchnia turecka
(3)
Kuchnia żydowska
(3)
Obiad
(3)
Odporność
(3)
Pieczywo
(3)
Post
(3)
Produkt regionalny
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Śniadanie
(3)
Życie codzienne
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Alergicy
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Choroba Hashimoto
(2)
Dekoracja potraw
(2)
Dieta
(2)
Dieta FODMAP
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Dziecko zdolne
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Ekologia
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kandydoza
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kiszonki
(2)
Konsumpcja zrównoważona
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kuchnia arabska
(2)
Kuchnia hiszpańska
(2)
Kuchnia indyjska
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kuchnia ukraińska
(2)
Leczenie
(2)
Mięso
(2)
Nadciśnienie tętnicze
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Ogrodnictwo
(2)
Otyłość brzuszna
(2)
Podróże
(2)
Pory roku
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(2)
Harry Potter
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
2001-
(10)
1901-2000
(7)
1201-1300
(3)
1301-1400
(3)
1401-1500
(3)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1989-2000
(3)
1945-1989
(2)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1901-1914
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Włochy
(3)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(2)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Świat
(2)
Ateny (Grecja)
(1)
Francja
(1)
Gotowanie
(1)
Grecja
(1)
Irlandia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Korea Południowa
(1)
Mazury
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Smoothies
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Szkocja (Wielka Brytania)
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Wielka Brytania
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(142)
Przepisy kulinarne
(134)
Poradnik
(97)
Publikacja bogato ilustrowana
(92)
Opracowanie
(9)
Publikacje dla dzieci
(6)
Pamiętniki i wspomnienia
(4)
Audiobooki
(3)
Film dokumentalny
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Biografia
(2)
Esej
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Reportaż
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Autobiografia
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Encyklopedia
(1)
Gry
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki dla przedszkolaków
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(7174)
Językoznawstwo
(6057)
Historia
(3237)
Psychologia
(1169)
Socjologia i społeczeństwo
(1164)
Kulinaria
(298)
Medycyna i zdrowie
(1025)
Kultura i sztuka
(833)
Biologia
(653)
Literaturoznawstwo
(591)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(550)
Podróże i turystyka
(548)
Religia i duchowość
(497)
Rozwój osobisty
(449)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(384)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(329)
Etnologia i antropologia kulturowa
(308)
Filozofia i etyka
(277)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(273)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(269)
Geografia i nauki o Ziemi
(266)
Kultura fizyczna i sport
(246)
Fizyka i astronomia
(240)
Nauka i badania
(218)
Hobby i czas wolny
(182)
Styl życia, moda i uroda
(163)
Ochrona środowiska
(158)
Architektura i budownictwo
(155)
Informatyka i technologie informacyjne
(143)
Zarządzanie i marketing
(127)
Inżynieria i technika
(122)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(107)
Media i komunikacja społeczna
(96)
Praca, kariera, pieniądze
(88)
Matematyka
(60)
Transport i logistyka
(58)
Rolnictwo i leśnictwo
(49)
Chemia
(48)
Archeologia
(40)
Dom i ogród
(40)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(36)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Styl życia, moda, uroda
(3)
Fizyka
(2)
Geografia Europy
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Biologia i nauki o życiu
(1)
Edukacja
(1)
Fantasy
(1)
Geografia Afryki
(1)
Geografia Ameryki Południowej
(1)
Geografia Ameryki Północnej
(1)
Geografia Antarktydy
(1)
Geografia Australii
(1)
Geografia Azji
(1)
Geografia świata
(1)
Hobby i wolny czas
(1)
Literatura
(1)
Nagranie w formacie mp3
(1)
Podróże i kulinaria
(1)
Powieść
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwosci
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Psychoterapia
(1)
Publicystyka
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia
(1)
298 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Notatnik kulinarny / Elżbieta Adamska ; ilustracje Julia Skrzynecka, Patrycja Ziomecka. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011. - 198, [1] strona : ilustracje ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Firma Księgarska Olesiejuk, copyright 2011. - 224 strony : ilustracje kolorowe ; 20 cm.
(Z Babcinego Notatnika)
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Ponad 100 przepisów na przetwory sporządzane według starych sprawdzonych receptur.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW : sezonowe / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania, 2021. - 182, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: 100 przepisów dla dzieci i całej rodziny na wszystkie pory roku.
Nowa książka autorek najpopularniejszego polskiego bloga o rozszerzaniu diety niemowląt i żywieniu dzieci! Sto świeżych jak sezonowe potrawy przepisów i jak zawsze sto procent pewności, że wszystko się uda! Joanna Anger i Anna Piszczek proponują tym razem przepisy dla całej rodziny powiązane z porami roku. Pokazują, jak w pełni wykorzystać sezonową obfitość owoców i bogactwo warzyw, aby przygotowywać zdrowe i niedrogie posiłki. Na wszystkie pory roku!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l'arte di mangiar bene.
Na okładce: Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Staraniem fundacji Casa Artusi, Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie i Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie
Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia.
Włoska biblia kulinarna. Od pierwszego wydania w XIX wieku cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród szefów kuchni, jak i zwykłych gospodyń domowych - tak we Włoszech, jak i na świecie. To nie jest zwyczajna książka kucharska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 GROCHOTEKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat, copyright 2005. - 528 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : fit bento / Malwina Bareła. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2021 . - 302, [1] strona : ilustracje; 24 cm.
Na grzbiecie numer tomu: 3.
Zrealizowano ze środków finansowych Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Dietetyczna odsłona bestsellerowych lunchboxów! Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii – każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze. Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kiszonek i fermentacji" powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary? Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji, który zaprasza zaprasza do zmiany przyzwyczajeń polskiego podniebienia. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czym przyprawiano flamingi i papugi w czasach Cesarstwa Rzymskiego? Które przyprawy Adam chciał wynieść z Edenu? Co znajdowało się w masce doktora plagi? Na te i wiele innych pytań odpowiada Thomas Reinertsen Berg w swojej najnowszej książce. Zabiera nas z Zachodu na Wschód, w podróż przez Chiny, Indie, Sri Lankę, śladami największych odkrywców. Wraz z nim przenosimy się w czasie, by poznać fascynującą historię najważniejszych przypraw – goździków, cynamonu, kardamonu, pieprzu. Przez wieki były symbolami luksusu i postępu. Świętości albo grzechu. Z ich powodu wybuchały wojny między potęgami kolonialnymi. Marco Polo, Krzysztof Kolumb i legendarny Sindbad z odległych wypraw chcieli wrócić na statkach załadowanych do pełna przede wszystkim pachnącymi i drogocennymi przyprawami. Niegdyś wierzono, że posiadają magiczne moce, bywały cenniejsze niż złoto i na zawsze zmieniły historię świata. Oto opowieść o nich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 66 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 GROCHOTEKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności. Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis)
Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025
Książka podzielona została na działy, w których pogrupowane zostały: zupy, potrawy z ziemniaków, potrawy mięsne i z roślin strączkowych, potrawy z kapusty i grzybów, potrawy z kaszy i mąki, chleby i mazidła, potrawy z sera i jajek, desery, przetwory i nalewki. Smakosze regionalnej kuchni znajdą tu tradycyjne przepisy na przepyszne potrawy: zalewajkę, flaki, krupnik, kapuśniak, pyzy, śledzie, bigos, pierogi, gołąbki, kotlety, naleśniki, szarlotkę, ciasto drożdżowe, konfitury czy nalewki. Przepisy na potrawy są sprawdzone przez pokolenia i gwarantują, że ze smakiem sięgniemy po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia. Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona pięknymi fotografiami. Dodatkowo w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, żeby ulubione przepisy mieć zawsze na wyciągnięcie ręki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 GROCHOTEKA (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Encyklopedia Smakosza)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej i okładce: Poradnik Zdrowie. Tekst także na stronie 2. i 3. okładki oraz na skrzydełkach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Milk power : mleko roślinne - 80 przepisów / Mercedes Blasco. - Warszawa : Burda Publishing Polska, 2017. - 263 strony : ilustracje, fotografie ; 22 cm.
Na okładce : Napoje, zupy, desery, koktajle.
Mleko migdałowe, kasztanowe, gryczane, sezamowe, orkiszowe… Brzmi ciekawie, prawda? A jaki ma przy tym smak! Nic zatem dziwnego, że coraz więcej osób zamiast po tradycyjne mleko krowie sięga po napoje roślinne, także zwane – ze względu na swój kolor – mlekiem. To nie tylko moda, ale i wyraz coraz powszechniejszej troski o swoje zdrowie. Mleka roślinne bowiem, robione przede wszystkim z ziaren zbóż bądź orzechów, zawierają w sobie ogromne bogactwo składników i przysparzają nam nie tylko doznań smakowych, ale i znakomicie wpływają na funkcjonowanie naszych organizmów. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawierają laktozy ani cholesterolu i można je bez trudu zrobić w domu. Jak? A, to musisz przeczytać tę książkę! Znajdziesz w niej ponad 80 przepisów na niebanalne napoje z roślin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Jestem Wiola, mieszkam w Korei i uwielbiam gotować koreańskie potrawy, bo ta kuchnia jest naprawdę pyszna i zdrowa (ale bardziej jednak pyszna niż zdrowa). Odkąd zamieszkałam w Korei (było to w 2017 roku), codziennie gotuję po koreańsku i dobrze mi to wychodzi – mój mąż i synek zawsze chodzą zadowoleni i najedzeni. Gotowania tych potraw nauczyłam się sama, ale mam w domu zaufanego koreańskiego recenzenta (mojego męża), więc możecie być pewni, że przepisy, które wam prezentuję, są autentyczne – czasami tylko trochę zaadaptowane na polskie warunki. [opis wg okładki]
Miłością do koreańskiej kuchni udało mi się zarazić naprawdę wielu widzów mojego kanału na YouTubie „Pierogi z Kimchi” i mam nadzieję, że uda mi się nią zarazić również was. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 GROCHOTEKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie… Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie. Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnień, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale też nie ogranicza siebie i innych. Podróżuje, próbuje, kolekcjonuje nowe kulinarne wrażenia, a potem przenosi je na domowy grunt. Cukinie z miętą, długo pieczone pomidory, parmigiana, risotto z Marmite – wystarczy kilka elementów, aby stworzyć wyjątkowe danie. Nie potrzeba całego arsenału składników, ale umiejętności wyciągnięcia z produktu esencji smaku. Liczy się pomysł, dyscyplina wykonania, szacunek dla jedzenia. A przede wszystkim – miłość dla tych, których karmimy.
Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię." (Tessa Capponi-Borawska)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce. Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? [opis wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami!" (Kasia Bosacka)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej