Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(52)
Forma i typ
Książki
(52)
Poradniki i przewodniki
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(72)
wypożyczone
(8)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia 19 (Meissnera 5)
(4)
Wypożyczalnia 90 (Rozłucka 11a)
(3)
Wypożyczalnia 40 (Paca 46)
(7)
Wypożyczalnia 18 (Grochowska 118)
(3)
Wypożyczalnia 24 (Grochowska 279)
(1)
Wypożyczalnia BD 16 (Walewska 7a)
(4)
Wypożyczalnia 110 (Abrahama 10)
(1)
Wypożyczalnia 3 (Waszyngtona 2b)
(3)
Wypożyczalnia 44 (Jana Nowaka-Jeziorańskiego 24)
(4)
Wypożyczalnia 78 (Majdańska 5)
(7)
Wypożyczalnia BD 55 (Egipska 7)
(5)
Wypożyczalnia 89 (Grochowska 202)
(5)
Wypożyczalnia 100 (Zwycięzców 46)
(4)
Wypożyczalnia 66 (Angorska 14)
(5)
Wypożyczalnia 92 (Biskupia 50)
(2)
Wypożyczalnia 94 (Meksykańska 3)
(8)
Wypożyczalnia BD 45 (Meksykańska 3)
(1)
Czytelnia Naukowa Magazyn (Meissnera 5)
(4)
Czytelnia Naukowa Sala (Meissnera 5)
(1)
Wypożyczalnia Zbiorów Obcojęzycznych (Jana Nowaka-Jeziorańskiego 24)
(2)
Grochoteka (ul. Grochowska 297)
(7)
Autor
Wasilewska Marzena
(3)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Korkosz Michał
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
ŁEBKOWSKI MAREK
(2)
ASZKIEWICZ EWA
(1)
Adamczewska Barbara (1955- )
(1)
Adamska Elżbieta
(1)
Adanson Aglaé (1775-1852)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bońkowski Wojciech
(1)
CAPRARI MAŁGORZATA
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Chrzanowska Anna
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Czaykowska-Kłoś Barbara (1944- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967-)
(1)
Dymek Marta
(1)
Dąbrowska Halina
(1)
Edwards Laura
(1)
Gers Barbara
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Hoppe Dominika
(1)
Hurning Anna
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janica Michał
(1)
Janikowska Anna
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Juszkiewicz Aleksandra
(1)
KASPRZYCKA MARZENNA
(1)
Kozak Aga
(1)
Krupska Halina
(1)
Kucia Monika
(1)
Mann Bożenna (1951- )
(1)
Małecki Paweł
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Molska Gosia
(1)
Molski Leszek
(1)
Nakwaska Karolina (1798-1875)
(1)
Nałęcz-Jawecka Aleksandra (1985- )
(1)
Ochman Paweł
(1)
Przytuła Jolanta
(1)
Rogalski Artur
(1)
SZYMANDERSKA HANNA
(1)
Scheller Kurt (1952- )
(1)
Seidler Tomasz
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Surzycka-Milczewska Zofia
(1)
Swieżawski Stefan (1907-2004)
(1)
Swulińska-Katulska Aleksandra
(1)
Szal Marek
(1)
Szloser Marta
(1)
Szymanderska Hanna
(1)
TUWIM JULIAN
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Wieczorek Aneta
(1)
Wróblewska Jagna
(1)
Zak Zuza
(1)
ĆWIERCZAKIEWICZOWA LUCYNA
(1)
Ćwierczakiewiczowa Lucyna (1829-1901)
(1)
ŁEBKOWSKI Marek
(1)
Łebkowska Elżbieta
(1)
Śmigielska Monika
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Żakowski Maciek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(21)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Kraj wydania
Polska
(52)
Język
polski
(48)
angielski
(2)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Temat
Literatura amerykańska
(10750)
Literatura polska
(10282)
Powieść obyczajowa
(7399)
Literatura dziecięca
(6901)
Literatura angielska
(6892)
Kuchnia polska
(-)
Język angielski
(5536)
Literatura młodzieżowa
(4068)
Kobieta
(2600)
Powieść przygodowa
(2597)
Powieść amerykańska
(2383)
Powieść sensacyjna
(2358)
Literatura francuska
(2202)
Fantastyka
(2052)
Zwierzęta
(2019)
Psychologia
(1691)
Rodzina
(1678)
Przyjaźń
(1608)
Kryminał
(1598)
Powieść psychologiczna
(1524)
Powieść angielska
(1476)
Historia Polski
(1474)
Bajka
(1431)
Literatura niemiecka
(1408)
Fantasy
(1382)
Filozofia
(1374)
Opracowanie literackie
(1371)
Medycyna
(1366)
Dzieci
(1365)
Literatura rosyjska
(1316)
Powieść polska
(1277)
Poezja
(1221)
Miłość
(1192)
Powieść historyczna
(1154)
Poezja polska
(1149)
Tajemnica
(1052)
Poradnik
(1018)
Relacje międzyludzkie
(977)
Opowiadania
(939)
Religia
(934)
Magia
(929)
Uczucia
(916)
Powieść
(903)
Krytyka literacka
(899)
Nastolatki
(888)
Dziecko
(885)
Sztuka
(842)
Boże Narodzenie
(814)
Historia
(797)
Socjologia
(792)
Język polski
(777)
Śledztwo i dochodzenie
(776)
Matematyka
(763)
Kultura
(751)
Powieść kryminalna
(749)
Język niemiecki
(746)
Romans historyczny
(742)
Dramat
(732)
Język hiszpański
(725)
Romans współczesny
(718)
Ekonomia
(717)
II wojna światowa (1939-1945)
(716)
Zoologia
(716)
Malarstwo
(712)
Polityka
(711)
Pisarze polscy
(703)
Harlequin
(701)
Literatura włoska
(697)
Żydzi
(696)
Biografia
(695)
Polska
(695)
Gramatyka
(691)
Zabójstwo
(689)
Język francuski
(667)
Horror
(659)
Dziewczęta
(656)
Wspomnienia
(655)
Podróże
(654)
Literatura hiszpańska
(650)
Rodzeństwo
(640)
Muzyka
(637)
Psy
(631)
Koty
(622)
Opowiadanie dziecięce
(606)
Fizyka
(604)
Nauka
(597)
Komiks
(586)
Biografia literacka
(571)
Słownictwo
(566)
Romans
(558)
Życie codzienne
(557)
Biografia indywidualna
(547)
Powieść rosyjska
(547)
Czytanie
(538)
Przyroda
(532)
Przestępczość zorganizowana
(531)
Wychowanie w rodzinie
(530)
Powieść kanadyjska
(518)
Język angielski dla dzieci
(501)
Chrześcijaństwo
(490)
Wychowanie
(489)
Temat: czas
1601-1700
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(10)
Przepisy kulinarne
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Książki kucharskie
(3)
Opracowanie
(2)
Anegdoty
(1)
Biografia
(1)
Esej
(1)
Gry
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(12)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
52 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Po pierwsze tradycja / Aleksandra Juszkiewicz. - Warszawa : Wydawnictwo Burda Media Polska, copyright 2020. - 193, [6] stron : fotografie ; 27 cm.
Na okładce : Książka zwyciężczyni MasterChef sezon 9.
Opowieść kulinarna zwyciężczyni dziewiątej edycji programu MasterChef. "Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji... Chciałam zaakcentować moją przynależność do jednego z najpiękniejszych miejsc w Europie – Warmii i Mazur. Dlatego właśnie znajdziecie w tej książce wiele przysmaków z tego regionu". Zdaniem Aleksandry Juszkiewicz, nie trzeba sięgać po egzotyczne produkty, aby stworzyć potrawę doskonałą. Wystarczy bogactwo rodzimych pól, lasów i jezior. Wśród propozycji pojawiają się więc takie rarytasy, jak: leśne grzyby z proziakami, żeberka z leszcza, farszynki, plińce czy słodkie makowniki. Przepisy są nieskomplikowane, a składniki łatwo dostępne. Ola wiele tradycyjnych dań wzbogaciła autorską nowoczesną nutą. Warto spróbować tej wersji kuchni Warmii i Mazur i przekonać się, jakie bogactwo smaków kryje jeden z najpiękniejszych regionów naszego kraju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ang/PN [k] (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta." (Autorka)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: autor bloga rozkoszny.pl. Tekst także na stronie 3. okładki.
Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Książka
W koszyku
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany. Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy… Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 GROCHOTEKA (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska według Pawła Małeckiego : słodka / [Paweł Małecki]. - [Brak miejsca wydania] : Lidl, [2016]. - 266 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Opis wg okładki.
Na okładce : Kuchnia Lidla.pl.
Kuchnia polska według Pawła Małeckiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 GROCHOTEKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pasja pokoleń : 100 lat kuchni rodziny Mannów / Bożenna Mann. - Warszawa : Muza S.A., 2010. - 286, [2] s. : il. (gł. kolor.) ; 26 cm.
Pasja pokoleń - 110 lat kuchni rodziny Mannów to książka autorstwa Bożenny Barbary Mann. Oprócz przepisów na dania sprzed 100 lat, przekazywanych w rodzinie Mannów z pokolenia na pokolenie, znalazły się w niej te zbierane przez sama autorkę, tworzone przez nią i modyfikowane. Autorka pokazała również dorobek kulturalny i naukowy kilku przedstawicieli Mannów: Józefa Manna - światowej sławy śpiewaka operowego, Cecylii i Tadeusza Mannów - naukowców związanych z uniwersytetem w Cambridge, Kazimierza Manna - grafika i malarza, który zdobywał złote medale na wystawach międzynarodowych, Romana Manna - scenografa, współtwórcy wielu filmów fabularnych (Kanał, Popiół i diament, Krzyżacy). Poświeciła również miejsce na zaprezentowanie dokonań malarskich Marka Manna i Katarzyny Mannówny oraz twórcy wielu programów radiowych i telewizyjnych - Wojciecha Manna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 GROCHOTEKA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski.
Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu.
Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Warzywa w Kuchni / Bauer-Weltbild Media)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej