511718
Book
In basket
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 39 (1 egz.)
Szanowni Państwo, informujemy, że w dniach 01 – 12 grudnia 2025 r., w związku z zaplanowanymi pracami konserwacyjnymi w Bibliotece dla Dzieci i Młodzieży nr 42 oraz Wypożyczalni dla Dorosłych i Młodzieży nr 92 przy ul. Biskupiej 50 będą nieczynne. Przepraszamy za utrudnienia.
Notes:
Tytuł oryginału: Meshi : a personal history of japanes food, 2022
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again