511899
Book
In basket
(BIEGUNY)
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji? Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce : Wydanie ilustrowane
Summary, etc.
Streszczenie: Kolejne, tym razem ekskluzywne wydanie jednego z najbardziej docenianych bestsellerów wydawnictwa Carta Blanca. Intrygująca podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw zyskała nowe oblicze. Piękne fotografie, ilustracje z całego świata i unikalne ryciny dopełniają opowieść o roślinach, ich historii, tradycjach z nimi związanymi. Uczta dla oczu i pełne smaku opowieści ludzi, którzy na temat waszych ulubionych potraw wiedzą wszystko.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again