511899
Book
In basket
Korea od kuchni / Anita Raszka. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2025]. - 110, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem kimchi, ciastek ryżowych, zup i dań głównych, banchanów oraz deserów. Poznaj koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków. Kuchnia koreańska? Powiesz: kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta jest – obok bap, czyli ryżu – sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami. To ostrość jaskrawoczerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang – pasty ze sfermentowanej soi i zalewy solnej. To kuchnia kontrastów, w której intensywne smaki łączą się harmonijnie z delikatnymi potrawami, takimi jak buliony z suszonych sardeli i glonów, czy też kremowe tofu.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
General note
Na stronie redakcyjnej wyłącznie data copyright poprzedniego wydania, prawidłowa na podstawie strony internetowej wydawcy: 2025.
Na stronie redakcyjnej błędnie przypisany ISBN.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again