511899
Journal
In basket
Bywanie w lokalach stało się norą. Wojna, która gwałtownie wtargnęła w życie Polaków, wymusiła pewne przemiany w ich codziennej egzystencji. Wielu mieszkańców Warszawy jednak nie zrezygnowało z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i prowadzenia, choć w minimalnym stopniu, przedwojennego życia towarzyskiego W tym czasie restauracje, bary i kawiarnie zaczęły pełnić dodatkowe funkcje (m.in. komórki konspiracyjne i "czarnorynkowa kawiarniana giełda"). Ciekawostką są też informacje dotyczące funkcjonowania lokali "Nur für Polen" i "Nur für Deutsche". Praca stanowi również opis codziennej działalności zakładów, czyli m.in. zaopatrywania się w jedzenie, tworzenia menu itp. Znaleźć tu też można charakterystykę gości oraz kelnerów pracujących w stołecznych gastronomikach.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 94(438).082 Warszawa (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 94(438).082 Warszawa (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again