511899
Book
In basket
Kuchnia kresowa / Małgorzata Caprari. - Warszawa : Klub dla Ciebie, cop. 2007. - 224 s. ; 21 cm.
Kuchnia kresowa jest chyba jednym z najbardziej złożonych etnograficznie kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu optócz polskiej, wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej , białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowymi daniami z tamtych stron są: kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, solianki, nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą. Wiele dań na trwałe weszło do naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o tradycyjne dania naszych przodków na Kresach wschodnich Rzeczypospolitej.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again